Hvordan lage din egen podcast

H

Men først, hva er podcasting?

Podcasting er en relativt ny type teknologi, så her er litt bakgrunn for de som ikke har kommet over dette begrepet ennå. Definisjonen på wikipedia er ganske bra:

“Podcasting” er å gjøre lydfiler (oftest i MP3-format) tilgjengelige online på en måte som lar programvaren automatisk laste ned filene for å lytte når det passer brukeren.

Måten jeg ser podcasting på er en krysning mellom et radioprogram og en blogg. Det fine er at hvem som helst kan produsere en podcast med lite utlegg og bare grunnleggende kunnskap om IT. Når du har laget en podcast, kan du la folk abonnere for å motta oppdateringer når de lastes opp til nettstedet ditt. Dette gjøres på en veldig lik måte som å bruke en RSS-leser til å syndikere blogg-/nyhetsstrømmer (mer om dette senere).

Hvordan laget og publiserte jeg min første podcast?

Det første steget for meg var forskning. Jeg ønsket å finne ut hvordan andre podcaster hørtes ut og hva andre allerede gjorde (spesielt innen mitt felt av personlig økonomi). Dette var også en nyttig aktivitet for å fjerne all frykt for at alle podcastene som allerede er produsert, ville være av svært profesjonell kvalitet – noen er det, men de fleste er det ikke!

Når jeg hadde slått fast at ingen andre gjorde det jeg planla å gjøre (med unntak av Martin Lewis, Money Saving Expert, men dette handler mer om å spare penger enn økonomisk planlegging) var det på tide å finne ut hvordan jeg skulle spille inn mitt første show .

Jeg planla å spille inn ti minutters show som ville kutte ned på produksjonstiden og også holde filstørrelsen ganske liten. Fordi dette er en lydfil på nettstedet vårt, ønsket jeg å sikre at den ikke var for stor (for å holde nedlastingstiden rask, men også spare på båndbreddebegrensninger).

For å spille inn innholdet til podcasten min prøvde jeg først å bruke “Sound Recorder” som følger med Windows XP. Dette var ikke ideelt av et par grunner. Opptakstiden er begrenset til 60 sekunder, noe som ville ha betydd å kutte det planlagte showet i ti segmenter med perfekt time og deretter redigere dem alle sammen. Det ville heller ikke ha tillatt meg å snakke over bakgrunnsmusikk (noe jeg følte var viktig for en profesjonelt klingende show/introduksjon).

Jeg søkte på nettet og fant noe gratis å prøve programvare på download.com. Denne programvaren kalles Propaganda 1.0 og den tilbyr en komplett løsning for podcast-skaperen. Jeg lastet ned den gratis prøveversjonen for å sikre at den gjorde alt jeg ville ha den til, og så ut med $49,95 for å aktivere fullversjonen.

Jeg ville sikre at podcasten min ikke var ti minutter før jeg snakket om pensjoner, så jeg ba søsteren min spille inn noen lydbiter for meg. Dette var bare enkle lydbiter som jeg kunne bruke til å introdusere showet, bryte opp innholdet og bruke til å fullføre podcasten (min lovbestemte advarsel/fraskrivelse).

Når det gjelder maskinvare, brukte jeg bare et mikrofonhodesett; det samme systemet jeg bruker for Skype. Dette kostet meg £10 i Dixons og gjør en god jobb når det gjelder å spille inn en enkelt stemme.

Ved å bruke Propaganda kunne jeg spille inn innhold til showet, stille opp så mange som 16 forskjellige lydspor (inkludert litt bakgrunnsmusikk) og leke med timingen. Hele denne prosessen tok i underkant av 2 timer før jeg var fornøyd med den endelige versjonen.

Publiserer podcasten min

Propaganda-programvaren gjør dette ganske enkelt også. I hovedsak er det tre trinn for å publisere podcasten.

1 – lag en MP3-fil av podcasten. MP3 ser ut til å være det vanligste filformatet for podcaster, så jeg holdt fast ved tradisjonen. Propaganda tillot meg å konvertere de 16 lydsporene jeg hadde stilt opp til én enkelt MP3-fil og velge den mest passende filkvaliteten. Jeg valgte noe mellomtone, ikke for lavt ettersom lydkvaliteten led og ikke for høy for å holde filstørrelsen rimelig (under 4MB).

2 – vert MP3-filen på nettstedet ditt. Jeg bruker MS Frontpage til å designe nettstedet mitt og noe freeware FTP-programvare for å overføre filer fra PC-en min til Internett. For å være vert for filen bygde jeg også en grunnleggende nettside som ville fortelle potensielle lyttere litt mer om podcasten min generelt og mer om dette bestemte podcastprogrammet.

3 – lag en RSS-feed. Igjen, Propaganda gjorde dette for meg med publiseringsfunksjonen. RSS-feeden er syndikeringsfeeden som lar podcastspillere finne podcasten din og abonnere på oppdateringer. Når du produserer et nytt podcastprogram, oppdaterer du denne RSS-feeden (som ligger på nettstedet ditt), og de ulike podcastspillerne legger merke til oppdateringen og laster ned den nye podcasten for lytteren.

Markedsføring av podcasten min

Nå som jeg hadde en podcast, måtte jeg få noen lyttere! Jeg la ut en forespørsel om hjelp på et nettbasert nettverk, Ecademy.com, og fikk noen veldig nyttige svar. Det ser ut til at hovedpodcastkatalogen er Apples iTunes, så jeg begynte der. Det er veldig enkelt å bli oppført ettersom alt de trenger å vite er lenkene til podcasten din, nettstedet og RSS-feeden din. Det er en kontrollprosess, så jeg måtte vente et par dager for å bli oppført, men søndag morgen fant jeg linken min og kunne bruke iTunes til å laste ned, lytte til og abonnere på podcasten min.

Det er mange andre podcastkataloger, men en som fanget oppmerksomheten min var Britcaster.com. Siden dette kun viser britiske podcaster (de fleste av katalogene, inkludert iTunes, er USA-sentriske), bør det resultere i et mer relevant publikum.

I tillegg til å liste opp i de forskjellige katalogene, la jeg til en blogg på nettstedet mitt og en omtale på min Ecademy-signatur. Den kombinerte effekten av disse to elementene er å få et høyt resultat på google.co.uk når søkeordet “personlig økonomi podcast” brukes.

Jeg tror jeg hadde en ganske god historie å fortelle pressen nå, da dette er den første for en britisk podcast (personlig økonomi fra en uavhengig finansiell rådgiver). Jeg har allerede fått noen positive svar fra fagpressen, så denne uken planlegger jeg å gå over til finanspressen for forbrukere.

Hva nå?

Vel, bortsett fra å jobbe med show nummer to, planlegger jeg å forbedre produksjonskvaliteten til showet etter hvert som tiden går. Jeg kan vurdere å få produsert noen ‘jingler’ som jeg kan blande inn i showet for å forbedre følelsen og kvaliteten på produksjonen. Det er selvfølgelig et forretningsmotiv for å produsere denne podcasten da den (håper jeg) vil føre til nye henvendelser og en høyere profil på nettet og i pressen.

For alle som vurderer sin egen podcast (eller har lest denne artikkelen og tror det kan være noe de kan gjøre) vil jeg foreslå å gå for det! Podcasting er fortsatt i et veldig tidlig stadium, og ikke mange mennesker i Storbritannia har fått med seg teknologien ennå. Med eksplosjonen i eierskap av iPod og andre MP3-spillere er alle spådommer for massiv vekst i podcastmarkedet.

Fordi relativt få mennesker produserer sine egne podcaster, er det nå et godt tidspunkt å få ditt eget show i gang før konkurrentene fanger ideen.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta